Voor u gelezen: "Met Belgische walnoten verwachten we te kunnen concurreren met buitenlands aanbod"

Rondleiding op teeltbedrijf Hugo Vets tijdens Walnotendag 12 november, ook Howitec is erbij.

"Met Belgische walnoten verwachten we te kunnen concurreren met buitenlands aanbod"

Tholen - Belgische walnoten zijn nog niet met overvloed in de supermarktschappen te vinden. Toch is het in Vlaanderen een opkomende teelt, waar in de komende jaren de vruchten van geplukt moeten worden. Om de lokale noten onder de aandacht te brengen wordt op 12 november de Walnotendag georganiseerd. Tijdens deze dag worden onder andere rondleidingen gegeven op het teeltbedrijf van Hugo Vets, die een aantal jaar geleden gestart is met de walnotenteelt. "Ik denk dat we met Belgische walnoten goed kunnen concurreren met het buitenlandse aanbod, dus is het zaak om de mensen er bekend mee te laten worden."

Hugo teelt van origine hardfruit in het Vlaamse Ranst. Tot hij in 2017 besluit dat hij iets anders wil gaan doen. Met behulp van de Vlaamse overheid besluit hij het agroforestry systeem toe te passen op zijn perceel. Een systeem waarbij het beheren van bomen wordt gecombineerd met de landbouw. Zo wordt een deel van de hardfruitbomen gerooid en maken plaats voor walnootbomen. "Inmiddels heb ik zo'n 8 hectare aan walnoten, waarbij er tegen de 200 bomen per hectare staan. Daarnaast kweek ik ook walnotenbomen voor anderen die geïnteresseerd zijn", legt Hugo uit.

Grotere volumes op komst
Want veel walnoottelers zijn er nog niet in Vlaanderen, maar toch verwacht de teler een mooie toekomst voor het product. "We zijn er dus zo'n 6 jaar geleden mee gestart, maar de echt grote producties hebben we nog niet kunnen realiseren. De bomen zijn pas na 6 jaar volgroeid, waardoor ze dan pas noten beginnen te produceren."

De oogst van dit jaar is bij het teeltbedrijf, wat ook nog steeds op 11,5 hectare hardfruit teelt, recent achter de rug. "We zijn 25 september gestart en alles is inmiddels binnen. Toch verloopt de afzet nog moeizaam. Veel grote afnemers durven het nog niet helemaal aan met de Belgische walnoten. Er zijn wel al contacten gelegd nu we betrouwbaar en continu mooie volumes aan kunnen leveren, maar vooralsnog blijft het voornamelijk bij plaatselijke inkopers. Mensen in de buurt die nieuwsgierig zijn en ze eens willen proeven."

Concurreren met buitenland
Desalniettemin heeft de teler veel vertrouwen in zijn walnoten en hij verwacht dan ook wel degelijk te kunnen concurreren met het buitenlandse aanbod. "Alle respons die we krijgen is zeer positief. Het is een prachtig product, wat verwerkt kan worden in granola, omgedoopt tot notenolie, gedroogd of vers, kernen of in de schaal. Er zijn zeer veel mogelijkheden. Ik denk dat we als Belgen en Nederlanders hele lekkere walnoten kunnen telen, waarmee we ons kunnen onderscheiden in het schap. Import verliest toch soms wat van zijn smaak, maar bij ons komen ze direct van de boom. Bovendien voert ook lokaal meer en meer de boventoon onder het koopgedrag van de consument. Het is de reden dat ik zeker verwacht dat we ons plekje verdienen bij de groothandel en retail."

Echter is het wel een teelt, waar de nodige ervaring voor vereist is, zo stelt Hugo. "Het is een hele andere boomvorm dan een fruitboom, waardoor een teler hier zich wel bekend mee moet maken. De bomen floreren ook als het wat warmer is, wat met de klimaatverandering toch onvermijdelijk lijkt te zijn. Het is in potentie dus een zeer mooie teelt in onze landen. Toch zijn ook wij nog steeds aan het leren. Zo ben ik gestart met bepaalde rassen, die ik naar verloop van tijd toch weer heb moeten veranderen en hebben we redelijk wat last van de walnootboorvlieg, waar we ook rekening mee zullen moeten houden."

Walnotendag
Om deze ervaringen te delen en van elkaar te leren is daarom ook voor zesde keer een Walnotendag georganiseerd. Dit is een samenwerking tussen Nederlandse en Belgische belanghebbenden, die dit jaar op zondag 12 november in het Vlaamse Emblem bijeenkomen. "Op deze manier kunnen we in contact komen met elkaar, delen wat we hebben geleerd en bekijken hoe we alles het beste aan kunnen pakken. Van teelt tot aan afzet. Vervolgens is er
's middags de gelegenheid voor het geïnteresseerde publiek om een kijkje te nemen op mijn boomgaard door middel van een rondleiding. Ik hoop dat we op deze manier ons plaatsje op de markt kunnen vaststellen", besluit Hugo.

Ook Howitec is aanwezig op deze Walnotendag.

Op de hoogte blijven?

Howitec Netting BV

Morseweg 9,
8503 AH Joure
Telefoon: + 31 85 11 29 000
Email: info@howitec.nl
Web: www.howitec.nl

Howitec Netting - Partner in netting solutions

Wij werken aan duurzame netoplossingen. Met deze mentaliteit importeren, ontwikkelen en produceren wij gazen en netten. Kwaliteit, kennisdeling en partnership staan hierbij centraal.

Tweets door @Howitec Netting