Niet de kever zelf, maar de larven – engerlingen – vreten aan de wortels van jonge planten en zorgen voor groeivertraging of uitval. Chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn tegen deze plaag beperkt toegestaan, en het gebruik ervan wordt steeds verder ingeperkt. Door tijdens de paringsperiode van de meikever de grond af te dekken met fijnmazig insectengaas, wordt voorkomen dat de kevers zich kunnen ingraven om eieren te leggen. Het succes van het weren van de meikever staat of valt met het juiste moment van afdekken.
De meikever komt in het voorjaar tevoorschijn. Eerst voedt hij zich met boombladeren – dit wordt het ‘uitvliegen’ genoemd. Na tien tot vijftien dagen zijn de vrouwtjes geslachtsrijp. Na de paring vliegen ze terug naar het perceel om eieren in de grond te leggen. Dit gebeurt meestal rond meien juni.
Een voordeel van afdekken is dat het insectengaas slechts een aantal weken hoeft te blijven liggen. De meikever leeft kort en legt zijn eieren binnen enkele weken. Het is cruciaal om het gaas ongeveer zeven dagen na de start van het uitvliegen aan te brengen – dus vóór de paring en het terugvliegen. Met behulp van lichtvallen en feromoonvallen rond het perceel kun je goed inschatten wanneer de activiteit begint.
Het gaas kan worden verwijderd enkele weken na de piek van de paringsperiode – meestal twee weken na de terugvlucht. Dit is bewust enkele weken en niet eerder, omdat het merendeel van de kevers na het leggen van de eieren sterft, maar een klein deel nog een tweede leg heeft. In de regel wordt aangehouden om te wachten met het verwijderen van het insectengaas tot minimaal 2 weken na het einde van de terugvlucht.
Het succes van het weren van de meikever staat of valt met het juiste moment van afdekken met insectengaas. Wanneer het perceel te vroeg wordt afgedekt, kruipen de meikevers uit de grond en kunnen ze niet uitvliegen. Wanneer dit gebeurd leggen ze uit nood eieren onder het insectengaas, dit is niet wenselijk.
Bij te laat afdekken zijn de meikevers alweer terug naar de broedplaats om eieren te leggen en komen er veel eieren uit. Dit resulteert in veel engerlingen en uiteindelijk veel schade aan de gewassen.
Niet alleen de maaswijdte is van belang – ook de stijfheid van het draad. Als het te soepel is, kunnen kevers zich erdoorheen wurmen. Ornata Plus 95135 voldoet aan al deze eisen.
Momenteel wordt er een proef uitgevoerd in een walnotenboomgaard met Ornata Plus 95135