Insectengaas; duurzame milieu investering, ook in 2023

Insectengaas is zoals bekend een duurzame milieu-investering. Vandaar dat de aanschaf van dit gaas ook in 2023 weer in aanmerking komt voor de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Er zijn twee verschillende mogelijkheden voor het gebruik van insectengaas, en een regeling voor hagelnetten.

- het aanbrengen van insectengaas in bestaande kassen -

Een kweker/teler heeft volgens de MIA regeling een fiscaal voordeel van 36% bij het aanbrengen van vuilafstotend luisdicht insectengaas, zoals ons Ornata Air Plus 3979, bij bestaande kassen. Het nadelige effect daarvan op het klimaat in de kas dient dan te worden gecompenseerd door actieve vochtregulatie.

- het gebruik van insectengaas in de fruitteelt -

Deze regeling is bestemd voor fruittelers die door het toepassen van insectengaas met een ondersteuningsconstructie het gebruik én verspreiding van chemische middelen in hun openlucht teelten verminderen. Het insectengaas voorkomt tevens dat er door insecten schade wordt aangebracht aan het fruit. Voorwaarde is dat het insectengaas daarbij een maasopening hebben van ten hoogste 0,98 mm², zoals Ornata Air Plus 88102.  Het fiscaal voordeel bij deze regeling is 27% via de MIA regeling en 75% via de Vamil regeling.

- hagelnetten voor de fruitteelt -

Deze regeling is bestemd voor het verminderen van het gebruik en de verspreiding van chemische middelen in de fruitteelt en het voorkomen van hagelschade aan fruit door toepassing van hagelnetten. Het bedrijfsmiddel, de hagelnetten en de bijbehorende ondersteuningsconstructie, komt voor 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek.

- de MIA en Vamil regelingen in het kort -

Bij de MIA regeling kan de kweker/teler een percentage van het investeringsbedrag in mindering brengen op zijn fiscale winst. Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500,- per bedrijfsmiddel zijn.

Bij de Vamil regeling kan de fruitteler een percentage van de investeringskosten afschrijven. Dit kan op een tijdstip dat zelf wordt bepaald en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. Voor meer informatie over deze regelingen zie www.rvo.nl

Op de hoogte blijven?

Howitec Netting BV

Morseweg 9,
8503 AH Joure
Telefoon: + 31 85 11 29 000
Email: info@howitec.nl
Web: www.howitec.nl

Howitec Netting - Partner in netting solutions

Wij werken aan duurzame netoplossingen. Met deze mentaliteit importeren, ontwikkelen en produceren wij gazen en netten. Kwaliteit, kennisdeling en partnership staan hierbij centraal.

Tweets door @Howitec Netting